Pälsnäringen behöver sina försvarare i EU

Europaparlamentsvalet handlar om att rösta för ett progressivt, ambitiöst EU eller för ett EU som stampar på stället och minskar våra påverkningsmöjligheter globalt. Vad betyder då ett progressivt och ambitiöst EU? För många låter det som radikala steg bort från allt det som EU fram till i dag garanterat, och kanske även begränsningar på konsumtion och näringar som inte är bekväma på kort sikt. Eftersom jag har erfarenhet av variationerna i förståelse för regionalt kunnande inom det egna europeiska partiet ALDE, så vill jag säga: jag bär min päls med gott samvete också i framtiden.

Drygt hälften av världens pälsproduktion kommer från EU-området och Norge. Största pälsproducenten utanför Europa är Kina. Jag och många partifränder med mig inser att pälsdjursnäringen gror bäst, där vi har goda arbetsförhållanden och en respekt för djuren. 

Då efterfrågan finns kvar ska det bästa kunnandet i branschen få fortsätta och utvecklas, marknaden försvinner inte bara för att Finland eller EU inskränker på industrin. Avskaffar vi och hela EU näringen, så kommer djurens lidande i praktiken öka då vår kontinents översikt och kunnande över djurvälfärd är den mest omfattande. Därför är det så viktigt att det finns politiker som har ett intresse för att försvara industrin – också i EU.

I och med klimatförändringen bör vi alla se över vår konsumtion och leva mer hållbart. Sett ur den synvinkeln är det också värt att komma ihåg att päls är en hållbar produkt, som kan användas av flera generationer. Dessutom är päls ett naturmaterial som inte innehåller plast eller skadliga kemikalier.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s